forex trading logo

Как да отслабна

Реклама

Диета с елда
eldaЕлда е растение, което е по-широко разпространено в Азия отколкото в Европа. За родна на растението се приема Индия, но днес най-широка консумация на елда има в Русия и бившите социалистически страни. В много държави, зрънцата на това растение се наричат „зрънца за милиони”, защото редовната консумация на зрънцата на елда, подобрява общото физическо състояние на тялото. Диетата с елда е изключително полезна за хора, които активно спортуват и искат да покачат мускулната си маса или искат да изгорят излишния слой мазнини.

История на Елда

Елдата е степен растителен вид, познати са няколко култивирани вида – обикновена елда, многогидшна и източна елда. Първите сведения за култивирането на този растителен вид е от преди 6000 години в Индия, където е наричан черен ориз. Зрънцата на това растение се превръщат в масова храна като са използвани преди всичко за изхранване на най-бедното население. Хилядолетия след това елда започва да се консумира и в Русия използвана е предимно за изхранване на многомилионната руска армия. В Европа растенето е все още слабо познато. В Франция използват растението преди всичко за производство на мед. Освен, че медът от елда е изключително вкусен се вярва, че лечебните му свойства при настинка, простуда и грип са ненадминати от който и да е друг вид мед.

Хранителна стойност
Разбира се за много от вас, които са на диета или изготвят сами диетичния си режим на хранене е много важно какво е процентното съотношение на хранителните вещества в зърната на това растение. Съдържанието на протеин в 100гр. елда е 15%, мазнините са 3% а въглехидратите под 2%. От витамините добре представени са витамин А, Б комплекс и PP. От минералите елда е богата на желязо, магнези, цинк и бром.

Както се вижда високото белтъчно съдържание и ниските нива на мазнини и въглехидрати превръщат елда в идеална храна във всяка диета за отслабване. Много от активните спортисти също могат да си набавят протеин от зърната на това растение, за да подсигурят мускулния си растеж. Елда има още едно много голямо предимство – не съдържа глутен.

Кога да включа елда в диетата си ?
Най-удачното време за консумиране на елда е сутрин. Добре е да приготвите кашичка от леда. И да се консумира на празен стомах т.е. това да е първото ви ядене за деня.

Добре е да знаете, че освен големите ползи от това растение, около 25% от хората проявяват алергична реакция, което е недостатъка на масовото разпространение и консумацията на тази храна. Така, че бъдете предпазливи, тествайте предварително дали не сте алергични към елда, като консумирате една малка лъжичка от растението.

Диета с елда

 

РЕКЛАМА

Секция за жени

отслабване с лепенки

Сайт за екология
Здраве
Сайт за жени


Диети и Съвети

Последно ново


Отслабване