forex trading logo

Как да отслабна

Реклама

Наднормено тегло при децата
Здравословни храни
otslabvaneВ световен мащаб излишните килограми се превръщат в основен проблем за населението на земята. Проблем с наднорменото тегло се наблюдава предимно в развитите страни, в България за проблема наднормено тегло започна да се говори преди около 5 години, като отначало засягаше главно хората в активна възраст, през последните 2 години обаче се засили тенденцията за наблюдаване на наднормено тегло и при малките деца, което е притеснителен проблем алармират лекарите.

Опасно ли е наднорменото тегло ?

ДА! Наднорменото тегло в редица държави се разглежда като заболяване. То се причинява от неправилно хранене и ако не се лекува може да доведе до трайни увреждане на редица системи и органи в човешкия организъм. Доказано е че при хората с наднормено тегло вероятността от инфаркт в млада възраст се повишава с 60% в сравнение с тези, които имат нормално тегло. Излишните килограми натоварват цялата сърдечно съдова система, уврежда се и хрансмиалтеният тракт, повишава се и риска от рак на дебелото черво. При децата наднорменото тегло може да доведе и до понижаване на самочувствието и психологическо затруднение. Не адекватното решаване на този проблем може да затрудни приобщаването на детето към социалния живот.

Наднормено тегло на какво се дължи

Наднорменото тегло е съчетание между неправилно и нездравословно хранене и застоял начин на живот. В резултат на храненето с не здравословни храни (т.е. съдържащи главно мазнини и бедни на белтъци), липсата на пробиотици и източници на витамини съчетани с недостатъчното физическо натоварване водят до преждевременно затлъстяване.

Добре е да се отбележи, че има заболявания, които предразполагат организма към затлъстяване. Едно от най-честото срещане това е заболяването гуша от което страдат около 5% от населението.

Диета при наднормено тегло за деца

При определянето на подходящ хранителен режим на детето е добре да се консултирате с лекар или диетолог, който да изготви подходяща диета. По правило обаче се изключват от диетата на детето всякакви бързи закуски, чипсове и снаксове. Добре е да изключите консумацията на кашкавал, кола и други газирани напитки, ако искате вашето дете да започне по естествен начин да отслабва е добре да ограничите консумацията на синтетични източници на захари – вафли, бонбони, шоколади и пр.

За да започне детето естествено отслабване е добре да го научите да консумира поне 3 пъти седмично пилешко месо (най-добре гърди или бут), риба поне два пъти седмично, ежедневието му да започва с чаша прясно мляко и поне веднъж на ден да консумира кисело мляко. Освен тези храни добре е да замените сиренето с обезмаслена извара, плодовете и зеленчуците са безценен източник на витамини и минерали и е добре да замените сладките с плодове.

За да ограничите необичайното качване на килограми при детето и да започне то да си връща нормалното тегло, най-добре е да го запишете да спортува. От спортовете най-добре е да изберете – футбол или плуване. За момичетата изключително подходящи са народните танци или друг вид интензивни танци!

Наднорменото тегло при децата е основен проблем с който родителите трябва да се ангажират. Правилното тегло осигурява не само здраве на вашето дете, но и по-високо самочувствие.

Наднормено тегло

 

РЕКЛАМА

Секция за жени

отслабване с лепенки

Сайт за екология
Здраве
Сайт за жени


Диети и Съвети

Последно ново


Отслабване